Kategorie zpráv

Hořčík pod lupou. S čím pomáhá, proč ho máme nedostatek a kde ho vzít

Hořčík pod lupou. S čím pomáhá, proč ho máme nedostatek a kde ho vzít; Zdroj foto: Shutterstock

Hořčík je nezbytný pro stovky procesů v těle. Pomáhá svalům, nervům, srdci i kostem. Jenže v běžné stravě ho ubývá, a tak se jeho nedostatek projevuje častými křečemi, poruchami spánku nebo únavou. Farmaceut Ondřej Pleskot z Lékarna.cz tvrdí, že i když lidé hořčík doplňují, často nevědí, jakou formu zvolit.

Jaký hořčík tedy tělo nejlépe využije?

Nejběžnější je oxid hořečnatý - levný, ale špatně vstřebatelný. Pokud chcete, aby doplněk opravdu fungoval, sáhněte po organických formách. Bisglycinát je skvělý na stres a spánek. Malát dodává energii, citrát je dobře dostupný, ale může mít projímavé účinky. Taurát podporuje srdce, L-treonát zase paměť a koncentraci. Sportovci ocení orotát nebo aspartát, které pomáhají regeneraci. A pokud chcete přírodní zdroj, zkuste aquamin z mořských řas.

Existují i méně známé benefity hořčíku?

Některé studie naznačují, že hořčík může pomáhat při GERD, tedy při refluxu a pálení žáhy. Anekdotické zkušenosti poukazují na zlepšení stavu při užívání bisglycinátu. Každý by se však měl poradit s lékárníkem nebo lékařem.

Jak hořčík správně užívat?

Vždy s jídlem - tím se sníží riziko podráždění žaludku. Forma (prášek, tablety, tekutina) je na vás. Skvělým trikem je kombinace s vitamínem D a B6, které zlepšují vstřebávání. Denně bychom měli přijmout 320 mg (ženy) a 420 mg (muži). Samozřejmě je nejideálnější doplňovat hořčík i přirozeně. Ořechy, špenát, celozrnné obiloviny - tam všude hořčík najdete.