Kategorie zpráv

Zmrzlina z vína. Metodou pokus-omyl vyladili originální pochoutku k dokonalosti

Zmrzlina z vína. Metodou pokus-omyl vyladili originální pochoutku k dokonalosti; Zdroj foto: Valgelato

Do výroby originální pochoutky se pustil zmrzlinář Radek Pincel z rodinného zmrzlinářství Valgelato. "První myšlenka přišla ve spojitosti s vinnými trhy," vzpomíná, jak to celé začalo.

Od nápadu k realizaci ale nebyla jednoduchá cesta, najít tu správnou recepturu totiž vyžadovalo hodně experimentování. Radek přiznává, že postupoval metodou pokus-omyl, než to konečně vyšlo. Samotný výrobní proces se přitom od sorbetů jiných příchutí nijak zásadně neliší.

"Hlavním problémem je ale obsah cukru přeměněného v alkohol, který se nedá změřit. Při výrobě běžných ovocných sorbetů si cukr pomocí refraktometru změřím a dopočítám si celkové cukry. U vinného sorbetu jsou právě tyto cukry přeměněny na alkohol a nedají se změřit," popisuje úskalí, se kterými se při výrobě potýkal.

Na odrůdě (ne)záleží

Vína vybíral od vinařů z projektu Dunajovské pecky, první volba padla na odrůdu Dunajovský vlašák. "Preferujeme polosuchá vína s voňavými tóny, nezavazujeme se konkrétní odrůdou," říká Radek. Následovat budou i další sorbety - z různých vín od různých vinařů.

Zmrzliny obsahují ve 100 gramech 40 gramů vína a pochutnat si na nich můžete v hlavní sezoně vždy o víkendu. Vinné sorbety však nejsou jediné alkoholové varianty oblíbené mražené pochoutky, velké oblibě se tady těší také příchutě jako Baileys, Limoncello, prosecco s jahodami nebo Aperol. V období vinobraní pak dokonce zmrzlinářství vytváří burčákovou zmrzlinu, kterou najdete ve vitríně zhruba od začátku září.

"Alkoholové zmrzliny jsou ale jen okrajová záležitost. Jde spíš o atrakci pro návštěvníky. Nejvíc mě baví kombinovat netradiční a tradiční chutě ve smetanovém gelatu," uzavírá Radek.